Registreer je voor gratis lidmaatschap of login als je al lid bent

(Foto)beeldtentoonstelling Simulacrum

Wat is echt, wat is onecht? De grens tussen beide begint te vervagen. In de beeldtaal van de reclame-industrie is de grens tussen echte fotografie en digitaal gecalculeerde modellen nauwelijks nog te onderscheiden. Hetzelfde geldt voor de filmindustrie, waar CGI (computer generated imagery) naadloos versmelt met fysiek opgenomen filmbeelden. En de vervulling van de beloftes van VR (virtual reality), AR (augmented reality) en AI (artificial intelligence) staat om de hoek.

Het wordt een uitdaging om beelden die de werkelijkheid representeren te onderscheiden van beelden die de werkelijkheid afbeelden. Dit is het thema dat in het hart staat van de tentoonstelling: een Simulacrum staat voor een simulatie die de plek inneemt van de werkelijkheid waaruit zij voortgekomen is.

Naarmate deze technologische ontwikkeling voortschrijdt wordt ze ook toegankelijker. Wat tot recent voorbehouden was aan kapitaalkrachtige studio's ligt nu in het bereik van individuele kunstenaars. Alledaagse computers, game consoles en zelfs smartphones zijn zo krachtig dat ze met steeds levensechter CGI modellen kunnen werken.

Noorderlicht toont negen kunstenaars die gefascineerd zijn door deze ontwikkeling. Een deel van hen manoeuvreert met een virtuele camera door computergames, als ware reportagefotografen in een virtuele werkelijkheid. Anderen bouwen hun eigen beelden vanaf de grond op, en openbaren een nieuwe wereld voor ons die nauwelijks nog van de realiteit te onderscheiden is.

Ga je mee deze tentoonstelling bekijken? Na afloop kunnen we nog ergens wat gaan drinken. De tentoonstelling is gratis, drankjes zijn uiteraard voor eigen rekening…

Details

***
za 10 jun 2017
15:00
17:00
6 deelnemers
Groningen
Groningen
Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12
Gratis, drankje zelf betalen

Toevoegen aan Google Calendar
Kloon deze activiteit

Deelnemers 5/6

Deelnemen en deelnemers zien is pas mogelijk bij een groen Karma

Extra informatie voor deelnemers

Deelnemers 5/6

Deelnemen en deelnemers zien is pas mogelijk bij een groen Karma

Historie van (Foto)beeldtentoonstelling Simulacrum wordt geladen