Registreer je voor gratis lidmaatschap of login als je al lid bent

Duizenden, schoppenvrouwen of zwarte wijven

Het lijkt mij leuk om samen Duizenden, schoppenvrouwen of zwarte wijven te spelen. Het is een kaartspel wat gebruik maakt van twee sets kaartenspelen. Voor speluitleg zie kopje "Duizenden" onderaan de tekst. Wel zijn 'mijn spelregels iets anders maar dat vernemen jullie wel bij aanvang van het spel. :-) Zoals ook in de tekst van de link staat, het is een soort rummicub maar dan speel je het voor jezelf.

Voor de middag zorg ik voor thee, koffie en iets hierbij. Ieder neemt iets lekkers (drinken en of eten) mee om samen te delen.

 

Duizenden  (bron: Wikipedia)

Duizenden, schoppenvrouwen of zwarte wijven is een kaartspel voor bij voorkeur 4 personen die ieder voor zich kaarten. Er wordt gespeeld met twee complete kaartspellen inclusief joker. Het spel lijkt veel op Rummikub maar met kaarten in plaats van een specifieke spelset.

 

Spelverloop

 

Er wordt gespeeld met twee stokken kaarten. Iedere speler krijgt 13 kaarten. De resterende kaarten liggen opgestapeld met de spelzijde naar beneden in het midden van de tafel, de stok. Eén kaart ligt zichtbaar naast deze stapel. Per ronde begint een andere speler. Er wordt gespeeld met de klok mee. De beginnende speler mag de open kaart nemen of een kaart van de stapel pakken. Wanneer de speler de open kaart neemt, legt hij/zij een kaart uit zijn hand terug. Dit heet ruilen. De volgende speler krijgt dan dezelfde keus. Dit gaat door totdat een speler de open kaart niet wil en een kaart van de stapel pakt. De speler draait de open kaart om met de speelzijde naar beneden. Deze stapel is nu de weggooistapel, ook wel de pot. De speler mag nu een of meerdere setjes kaarten van minimaal 40 punten in totaal spelen als hij/zij dat kan. Een set bestaat uit minimaal drie kaarten, die ofwel opeenvolgend van dezelfde soort zijn (bv. Klaver drie, vier en vijf), ofwel dezelfde letter/cijfer hebben (bv. Klaver vier, harten vier, ruiten vier). Setjes worden open op tafel gelegd. Aan het einde van de beurt moet de speler een kaart uit zijn/haar hand op de weggooistapel leggen. Vanaf nu mogen spelers alleen een kaart pakken van de stok, totdat zij een combinatie van setjes gespeeld hebben met een minimale waarde van 40 punten. Na iedere beurt moet een kaart dicht op de weggooistapel gelegd worden.

Het pakken van de pot

Wanneer een speler de kaart die de vorige speler weggegooid heeft kan gebruiken met minimaal twee kaarten uit de eigen hand en al 40 punten op tafel heeft liggen (dus al 'op tafel ligt'), dan mag deze speler dit setje open op tafel leggen. Daarna moet deze speler ook de rest van de weggooistapel nemen. Met deze kaarten mogen nieuwe setjes gemaakt worden, ook zonder het gebruik van kaarten uit de hand. Kaarten die niet op tafel gelegd worden houdt de speler in de hand om mee verder te spelen.

Uit gaan

Een speler is uit als hij/zij geen kaarten meer in de hand heeft. Kaarten kunnen gespeeld worden als setjes, als aansluiters aan setjes die al op tafel liggen, of als weggooikaart. In de beurt dat een speler uit gaat, hoeft er niet per se weggegooid te worden, maar als een speler de laatste kaart uit de hand weggooid, is deze speler ook uit. Zodra een speler uit is, stopt de ronde. Alle spelers tellen nu hun punten op.

Puntentelling

Per ronde telt elke speler de punten op die in het spel zijn. Gespeelde kaarten op tafel zijn pluspunten, alle kaarten in de hand zijn minpunten. De punten worden bijgehouden en de speler die als eerste duizend punten heeft, wint het spel (vandaar de naam 'Duizenden').

  • 2 t/m 9: 5 punten
  • 10, boer, vrouw, heer: 10 punten
  • Aas: 20 punten
  • Joker: 25 punten
  • Schoppenvrouw: 100 punten

Verder geldt het volgende

  • een joker mag gebruikt worden als vervanger van elke kaart in een setje;
  • een setje mag niet voor de helft of meer uit jokers bestaan, gewone kaarten moeten de overhand hebben;
  • een aas kan gebruikt worden als 1 (aas-twee-drie) of als na de heer (vrouw-heer-aas), maar niet als beiden tegelijk (heer-aas-twee is niet toegestaan;
  • aansluiters aan setjes mogen worden aangelegd, maar er mag niet geschoven worden met setjes;
  • de schoppenvrouw kan alleen gespeeld worden in een setje of als weggooikaart om uit te gaan, tijdens het spel mag de schoppenvrouw niet weggegooid worden;
  • Omdat er met twee stokken gespeeld wordt, zitten er dubbele kaarten in het spel (bv. twee klaver boeren). Dubbele kaarten mogen in setjes van gelijken gebruikt worden;

Details

***
zo 22 apr 2018
14:00
18:00
4 deelnemers
Groningen
Groningen
thuis
geen, iedereen kan wat eten en drinken meenemen

Toevoegen aan Google Calendar
Kloon deze activiteit

Deelnemers 2/4

Deelnemen en deelnemers zien is pas mogelijk bij een groen Karma

Extra informatie voor deelnemers

Deelnemers 2/4

Deelnemen en deelnemers zien is pas mogelijk bij een groen Karma

Historie van Duizenden, schoppenvrouwen of zwarte wijven wordt geladen