Registreer je voor gratis lidmaatschap of login als je al lid bent

Uitgesteld Autopuzzeltocht langs de kolonien van de noordelijke Nederlanden

Pinksterweekend weg om een leuke autotocht te doen waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen.

Aankomst op het buitengoed 29 mei 16:00 vertrek 1 juni 10:00 uur

Ik heb 2 huizen gereserveerd voor elk 6 personen (6 voor wikivents en 6 voor de activiteiten site klup). Elke kamer heeft 2 x 1 persoons bed.
Daar het nog niet bekend is wie er allemaal mee gaat is flexibiliteit wat slapen betreft gewenst.

Huisdieren toegestaan en ik neem mijn hond mee op dit avontuur. Er zit wel een maximum aan het aantal huisdieren. Dus op aanvraag.

De bedoeling is dat we vrijdag's aankomen en gezamelijk een leuke avond hebben.
Zaterdag morgen starten we het 1ste deel van de tocht en we zioen wel waar het ons brengt
Zondag morgen het 2de deel van de tocht.

Ontbijt en dinner gezamelijk (niet in de prijs inbegrepen)
Het is ook mogelijk om in overleg allemaal wat mee brengen om de kosten een beetje binnen de perken te houden.

Ik kan deze accomodatie annuleren tot 10 mei 2020. heb jij je aangemeld en sta je 10 mei nog op de lijst ben je minimaal 80 euro verschuldigd.
Tzt vraag ik jullie om je telefonnummer zodat we via Whatsapp een groepsapp kunnen maken zodat we elkaar makkelijker kunnen bereiken.

Mocht je nog vragen hebben laat het me weten want het kan zijn dat ik iets vergeten ben te vermelden.

info over de tocht:
Maatschappij van Weldadigheid

De Franse bezetting van 1795 tot 1814 liet een verarmde Nederlandse natie achter. De economie was totaal vastgelopen, met als gevolg dat de levensomstandigheden van vele stedelingen mensonwaardig waren geworden. De trek van wanhopige plattelanders naar de steden toe, in de hoop op een beter leven, bemoeilijkte de situatie nog verder. De regering van koning Willem I zocht naar oplossingen om de armoede te keren.

Eén van deze oplossingen, voor wat de economie van Drenthe betreft, werd aangedragen door generaal Johannes van den Bosch (1780-1844). Deze militair wist van aanpakken. Hij initieerde in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid, die het landgoed Westerbeeksloot bij Frederiksoord (8 km ten noordoosten van Steenwijk), vervolgens Willemsoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Ommerschans en nog wat later Veenhuizen aankocht om er op verveende gebieden landbouwkoloniën en honderden hoeven voor de armen te stichten. De minder geschikte gronden werden op grote schaal bebost. Ook de grote steden zagen het belang in en droegen vele jaren financieel bij aan het project. Daarnaast telde de Maatschappij nog 23.000 private donoren.

De organisatie, met als beschermheer Prins Frederik, richtte de ogen op de duizenden paupers in de grote steden van het land. Hun werd - soms met dwang - een kans geboden zich als boer of landbouwer te bekwamen en daardoor te ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan. De mensen kregen woonruimte en werk. Om structuur aan hun leven te geven werd kerkgang, maar ook scholing voor de kinderen, verplicht gesteld. Geneeskundige verzorging werd geregeld en ouderen die niet meer konden werken, kregen in rusthuizen onderdak en verzorging aangeboden. Een zeer vooruitstrevende aanpak! Lang voordat dit in andere provincies en landen was ingevoerd, stond de Maatschappij van Weldadigheid dus al aan de wieg van de leerplicht, gezondheidszorg en de sociale zekerheden.

Het succes van dit maatschappelijke experiment was, ondanks alle goede bedoelingen, aanvankelijk beperkt door gebrek aan grondbemesting en aan affiniteit met het landleven bij de vele stadse kolonisten. Niet alle nieuwkomers waren gemotiveerd, zoals de chronische dronkaards, bedelaars en herrieschoppers. Zij werden overgepIaatst naar speciale koloniën, zoals Veenoord en Ommerschans, waar zij werden gestraft en/of een heropvoeding kregen. Anderen werden gedwongen de landbouwkoloniën te verlaten. De meesten van hen vestigden zich vervolgens in Noordwolde-Zuid, Vledderveen, Nijensleek of Marijenkampen. Ondanks deze tegenslagen werd toch doorgezet, overeenkomstig het motto van generaal Van den Bosch: “Denk, Durf en Doe!” In de periode 1818-1921 zijn naar schatting 80.000 mensen in de koloniën van Drenthe geplaatst.

De autopuzzeltocht “Langs de Koloniën van de Noordelijke Nederlanden” voert je langs een aantal historische plaatsen in het grensgebied van de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland, waar de invloed van de Maatschappij nog duidelijk herkenbaar is en je een goede indruk krijgt van een nog steeds bestaande maatschappelijke organisatie, die voor een ernstig 19e eeuws probleem een vernieuwende oplossing aandroeg.

Route:
Blokzijl - Muggenbeet - Marijenkampen - Willemsoord - De Pol - Westvierdeparten - Wilhelminaoord - Oostvierdeparten - Boschoord - Doldersum - Zorgvlied - Veenhuizen - Bosberg - Oude Willem - Frederiksoord - Giethoorn - Vollenhove - Blokzijl

Afstand:165 km

Nadere informatie:
•In deze autopuzzeltocht worden 26 multiple choice vragen gesteld over allerlei historische bezienswaardigheden die je op je route langs de koloniën van de Noordelijke Nederlanden zult tegenkomen. De antwoorden op deze vragen zijn soms eenvoudig te vinden op informatieborden die vlak bij - of tegen de gevel van - de desbetreffende bezienswaardigheid zijn aangebracht. Er zijn echter ook een aantal vragen die je niet zo maar 1-2-3 kunt beantwoorden. Hierbij is het de bedoeling dat je de bezienswaardigheid of attractie daadwerkelijk bezoekt óf raad vraagt bij het VVV c.q. de plaatselijke bevolking. Uiteraard staat het je vrij om het internet te raadplegen. Kortom: Aan jou de keuze hoe je de puzzeltocht maakt!

 

 

Details

***
vr 29 mei 2020
15:00
23:00
8 deelnemers
Overijssel
De Bult
Buitengoed Fredeshiem, Eiderberg 2, 8346 KJ De Bult
80 euro pp + wat je verbruikt en Benzine kosten

Toevoegen aan Google Calendar
Kloon deze activiteit

Deelnemers 8/8

Deelnemen en deelnemers zien is pas mogelijk bij een groen Karma

Extra informatie voor deelnemers

Deelnemers 8/8

Deelnemen en deelnemers zien is pas mogelijk bij een groen Karma

Historie van Uitgesteld Autopuzzeltocht langs de kolonien van de noordelijke Nederlanden wordt geladen